A la Serra Mariola es conserven diverses caves o pous de neu que en l’antiguitat s’utilitzaven per mantenir el gel. De totes elles, destaca la Cava Gran d’Agres, que és el pou de neu millor conservat de la província d’Alacant i un dels emblemes de la Serra Mariola.

El dia 24 d’octubre de 2021 farem l’excursió a Les Caves de Mariola (Agres).
Caves, neveres, pous de neu o pous de gel. Entre els segles XVIII i XIX es generalitzà la construcció de neveres de pedra per al comerç del gel, eren construccions destinades a guardar la neu recollida durant l’hivern. D’arquitectura senzilla, estan formades per un pou circular de profunditat variable i un sostre. Després de les nevades, els homes acumulaven la neu al seu interior, la premsaven amb taules fins a formar gel (així disminuïen el volum ocupat i conservaven la neu més temps), el separaven amb capes de palla i durant la nit es trossejava i es transportava amb cavalls o mules als pobles i les ciutats.

Itinerari

Font de Mariola, Cova Bolumini, Portin, Cava Don Miguel, Cava Gran, Refugi del Montcabrer, Cava de l’Habitació, Convent d’Agres, Agres.

Dades del sender

Longitud: 11 quilòmetres.
Duració: 4:30 h aproximadament.
Dificultat: Mitjana.
Desnivell: acumulat positiu 450 m. / negatiu 650 m.

 

Reserva

  • L’eixida es farà el 24 d‘octubre de 2021 a les 8 hores des del carrer dels Jocs de Vinalesa.
  • L’autobús farà parada a la rotonda de Juan XXIII i Panera Rosa (talls a Mestalla amb motiu de la Mitja Marató de València).
  • La reserva serà fins el 22 d’octubre.
  • Per a poder anar a l’excursió es farà un donatiu de 18 € per als federats i de 20 € per als no federats
  • La reserva cal fer-la al telèfon: 690 027 459 (Maite).
  • Cal dur l’esmorzar, dinar, aigua, calçat adequat i mascareta.

PDF

Descarregar PDF