Dijous 29 de març de 2018:

A les 8:00 h. amb puntualitat suïssa, hem aterrat a l’aeroport de Santiago per a dirigir-nos ràpidament a Sarria, l’inici del nostre periple per terres gallegues. La majoria de pelegrins comencen el seu camí en aquesta localitat de Lugo, concretament a la rúa Maior del casc antic.

Esmorzem repartits pels diferents bars d’aquest carrer, i desprès arrepleguem les credencials i les vieires que ens acrediten com autèntics pelegrins. A les 11:00 posem a zero el gps a la porta de l’església de Santa Maria. Fem la primera parada al mirador de Sarria i la foto de grup amb cruceiro inclòs. En arribar al convent de la Magdalena, diguem definitivament adéu a la civilització per endinsar-nos en la Galícia rural i profunda formada per boscos de castanyers monumentals, diminutes aldees disseminades per tot arreu, rierols que superem per xicotets ponts o lloses de pedra, prats immensos, olor quasi permanent a merda de vaca, i molt de verd; una autèntica meravella. Tot i que els primers quilòmetres els fem amb un cel encapotat, la pluja com estava previst, fa acte de presència, de vegades en forma de xirimiri i de vegades amb més intensitat, però per moments ens a deixat gaudir del paisatge sense problemes.

El grup que ha començat molt compacte, poc a poc s’ha anat estirant per a convertir-se en un rosari. La parada per a dinar la fem a cobert d’un bar al llogaret de Morgade. Als pocs metres de reiniciar la ruta trobem la mítica fita dels últims 100 quilòmetres per arribar a Santiago. A mitja vesprada divisem el final d’etapa a Portomarín, amb els primers rajos de sol del dia. Portomarín es troba a la riba dreta del riu Miño. El poble antic va quedar sota les aigües amb la construcció de l’embassament de Belesar en 1960. L’entrada en aquest bonic poble es fa a través d’una llarga escalinata assentada sobre els arcs d’un vell pont medieval. El monument principal està format per la grandiosa església-fortalesa de San Nicolás del segle XIII, que fou reedificada pedra a pedra en el seu nou emplaçament a la plaça del poble.

Desprès de segellar la credencial a l’església de Portomarín, ens traslladem al nostre hotel de Lugo. Dutxa, sopar i a descansar desprès d’un intens dia, amb un recorregut de 23 quilòmetres i 6 hores de marxa.