Dimecres 2 d’agost de 2017:

A les 10:30 i amb puntualitat “noruega” arribem a l’aeroport de Stavanger. Desprès de conèixer al nostre xofer Magnus, ens hem dirigit cap al primer punt de visita, el monument Sverd i Fjell, que significa “espases en la muntanya”. Es tracta de tres gegantesques espases víkings de 10 metres d’altura que foren construïdes en honor a la batalla d’Hafrsfjord (any 872), en la qual el rei Harald I va aconseguir unificar el regne de Noruega. El fet de que estiguin clavades a la roca també simbolitza un període de pau. Aquest monument va ser inaugurat el 1983 pel rei Olav V, pare de l’actual rei de Noruega Harald V.


Al moment d’arribar al nostre cèntric hotel, comença la pluja i la temperatura no supera els 14º, valors normals per a l’època de l’any. Hem passat en 3’30 hores de viatge dels 30 i pico graus, a traure les jaquetes d’hivern.


De Stavanger cal saber que és la capital del contat de Rogaland i que amb 125.000 habitants és la quarta ciutat més gran de Noruega. Podem dir que és una ciutat afortunada. Des de la seua fundació en l’any 1125, fins el segle XIX no passà de ser un poble rural sense cap interès. Durant eixe segle i la primera mitat del XX, Stavanger es va convertir en un importantíssim centre pesquer i de tractament de conserves; la seua economia i el seu estatus experimentaren un gran auge fins a fer d’ella un dels centres urbans més rellevants del país. Noves cases, nous habitants, nova atmosfera. No obstant açò, al voltant dels anys 50-60 del segle passat l’industria pesquera i conservera de la zona cau en un profund declivi, enfonsant en ella a Stavanger. Es presentava una nova època obscura per a la ciutat. Però, de repent, apareix el petroli. Varies borses de cru de gran productivitat foren descobertes al Mar del Nord i la ciutat de Stavanger es converteix en el centre de refinat i comercialització del que seria amb el temps la sàvia de la nova, rica i poderosa economia noruega.

Desprès d’instal·lar-nos a l’hotel ens dirigim a visitar els dos barris més interesants de la ciutat: Gamle Stavanger i Skagen.

El primer, és la zona més bonica i cuidada de la ciutat. Gamle (antiga) Stavanger, està per dalt del port i està format per carrers adoquinats i travessada per fileres de cases de fusta encalada de finals del s.XVIII, totes immaculades i adornades amb alegres jardineres. Una delícia !
El segon, és la zona més animada i concorreguda de la ciutat. Carrers empinats i plens de tendes, bars, pubs i restaurants. Molt d’ambient de dia i nit.

Però avui no estem per a festa i toca dormir prompte esgotats per un dia d’intens viatge.