Divendres 11 d’agost de 2017:

Són les 7 del matí i ja estem agafant forces en el desdejuni per a un dia molt exigent, ja que avui anem a realitzar la ruta més dura del viatge: La Romsdalseggen. Per a realitzar-la hem de fer un llarg desplaçament en bus des d’Alesund fins Andalsnes. Deixem el bus en el pàrquing de pagament de Vegedalen. Del bus sols baixen a caminar 11 components d’un grup de 40 persones. Alguns han preferit descansar i visitar tranquil·lament la ciutat d’Alesund i altres han preferit una ruta alternativa, a la dura proposada.

De la primera part de camí dur i molt enfangat, passem a una zona més suau, per a continuar en forta pendent de roques que ens porta directament a la cresta de Romsdalseggen. En vore la vessant nord es quedem anonadats del bell espectacle que ens ofereix la natura. A cop d’ull podem reconèixer el riu Rauma, els Alps de Romsdals i el fiord d’Isfjorden. Foto ací, foto allà i foto més enllà. Un fum de fotos més i decidim continuar per una cresta afilada on alguns punts estan equipats en cables, i hem d’utilitzar les mans per a fer xicotetes trepades, poc complicades però que ens rellentia el ritme. En arribar al cim foto de grup i baixem a tota presa ja que el vent i la pluja ens amenaçaven. Arribem a un xicotet refugi i dinem en 10 minuts. A continuació passem per la part de descens més forta, però que en alguns trams està equipada en graons, que van col·locar un grup de sherpes nepalesos, que ens condueixen fins a la rampetreken, un mirador format per una plataforma de 6`5 metres que està suspesa de l’aire. Foto de rigor i enfilem la llarga baixada per dins del bosc, amb algunes zones de fang i arrels que ens fan extremar les precaucions. Arribem a Andalsnes a les 16:00 desprès de recórrer 12 quilòmetres, en 6 hores (1 hora més del previst) i un desnivell acumulat de més de 2000 metres.

Desprès de la semblant pallissa, pugem en el bus per a recórrer la Trollstigen o Escalera dels Trolls, que és una espectacular carretera amb 18 corbes de 180º, situada en el municipi de Rauma, en la província de Møre og Romsdal, en el suroeste de Noruega. Pendent mitjana: 10 %, Longitud: 18 km, Altitud: 850 metros i desnivell: 800 metros.

La carretera Trollstigen s’inaugurà el 31 de juliol de 1936 por el rei Haakon VII desprès de 8 anys de construcció. Alguns segles enrere, el camí ja fou una important artèria de transport entre Valldal i Andalsnes. En al any 2012 una gran plataforma fou construïda en la part alta de la carretera, que s’utilitza des de aleshores com centre turístic per visitants i inclou un museu, un alberg de muntanya, un restaurant i un espectacular mirador per a gaudir de tota la vall.

Al principi de la pujada veiem un gegant troll de 3 caps i l’única senyal de perill de Trolls del món. Alguna parada, per a fer fotos a la pujada i al mirador i ràpid cap a l’hotel. Si es que pareguem xinesos, foto i a córrer.
Ja en Alesund, i per petició popular, hem visitat el mirador del monte Aksla, una muntanya amb restaurant i terrassa, des d’on es gaudeix d’extraordinàries panoràmiques de la ciutat. Per accedir cal pujar per una escala de 418 esglaons que alguns hem fet de baixada fins l’hotel.
Sopar i passejada nocturna per acomiadar-nos d’Alesund, ciutat de pescadors de 42.900 habitants al comtat de More Og Romsdal, base de la flota d’abadejo més gran de Noruega. El més destacat és la seua arquitectura, completament distinta a la que se pot vore a la resta del país a causa d’un incendi en 1904 que va arrasar per complet la ciutat. Es va realitzar una ràpida i entusiasta reconstrucció utilitzant el moviment artístic de la època: l’art nouveau o modernisme.

La part més interesant de la ciutat són els carrers per als vianants de Kongensgata, Apotekergata, Kirkegata, Lovenvoldgata i Notenesgata. Altre punt a destacar per a una passejada és Brosundet, el braç de mar que ocupa el centre de la ciutat i li dona vida, amb una bonica combinació de vaixells, aigua i façanes modernistes.

Demà altra matinejada per anar a Oslo. Si és que açò no són vacances!